Навіны і грамадстваПрырода

Снежная каза: апісанне, арэал пражывання, цікавыя факты

У гарах жыве дзіўна прыгожае жывёла, якое адносіцца да сямейства полорогих. Калі пашчасціць убачыць, як гэтыя прыгажуны ў белых футрах пераскокваюць з скалы на ўцёс, відовішча гэта запомніцца на ўсё жыццё. Называецца такі цуд прыроды - снежная каза. Прачытаўшы дадзеную артыкул, вы даведаецеся шмат цікавых фактаў з жыцця гэтых рагатых скалолазов.

Снежная каза: апісанне

Якія жывуць сярод скал козы надзвычай буйныя: рост дарослых асобін дасягае 100-106 см, пры вазе 90-140 кг. Самцоў лёгка можна адрозніць ад самак па значна большаму памеры, у астатнім «хлопчыкі» ад «дзяўчынак» мала чым адрозніваюцца вонкава. Гэтая горная каза нагадвае звычайную хатнюю сваімі рагамі, якія не адрозніваюцца вялікімі памерамі. Яны параўнальна невялікія, гладкія, злёгку выгнутай формы. У залежнасці ад сезону рогі мяняюць свой колер. У цёплы час года яны шэрыя, а ў халодны зімовы - чорныя.

На магутнай шыі трымаецца выцягнутая галава сярэдніх памераў. На барадзе маецца характэрная бародка. Канечнасці горных скакуноў надзвычай моцныя, дзякуючы такім дужым нагам козы папросту спраўляюцца з самымі стромкімі і небяспечнымі ўздымамі і спускамі. Копытца чорнага колеру. Хвосцік настолькі кароткі, што з-за пышнага меха яго амаль не прыкметна.

Адметнай рысай дадзеных жывёл з'яўляецца іх дзівосна прыгожая футра. Асабліва дзівіць яна сваім шыкоўным выглядам у зімовую пару. У гэты час белая поўсць асабліва густая, доўгая, абвісала пышнай махрамі.

арэал пасялення

Ніякія вышыні і скалы не страшныя такому жывёле, як снежная каза. Дзе жыве гэта адважнае стварэнне прыроды, здагадацца нескладана - у гарах. На жаль, папуляцыя дадзеных парнакапытных памяншаецца. У дзікай прыродзе такая белая горная каза сустракаецца выключна на схілах скал Паўночнай Амерыкі. Рагатыя скалалазы здольныя пакараць вяршыні да 3000 м.

У даўнія часы снежныя козы насялялі на ўсіх прасторах Паўночнай Амерыкі. Але з часам людзі крок за крокам выцяснялі іх з родных мясцін. Жывёлам прыйшлося сыходзіць усё далей у пошуках адзіноты і спакою.

Лад жыцця ў дзікай прыродзе

Снежныя козы не адносяцца да статкавым жывёлам. Яны могуць жыць у адзіноце або жа невялікімі групамі (3-4 асобіны). Паміж сабой канфліктуюць рэдка, калі наспявае непажаданы канфлікт, прымаюць коленопреклонённую позу, што і дазваляе згладзіць сітуацыю. Характар гэтых жывёл спакойны. Яны не занадта актыўныя, маларухомыя, хоць ім і прыходзіцца весці качавую жыццё, каб здабываць пражытак.

Перасоўваючыся па скалах, горныя белыя красавцы не любяць спяшацца, не любяць рабіць рэзкіх рухаў і скокаў, хіба што па неабходнасці. Паволі, як сапраўдныя скалалазы, парнакапытныя прымудраюцца падымацца на галавакружныя вышыні.

Буйное магутнае цела зусім не замінае козам трымацца капытамі на невялікіх камянях. Калі, узлезшы на ўцёс, жывёла бачыць, што злезці не ўдасца, то проста скача ўніз, нават з вышыні 7 метраў. У такім скачку снежная каза можа павярнуцца да 60 градусаў. Калі капыты не знаходзяць роўнай пляцоўкі для прызямлення, яна проста адштурхваецца імі і здзяйсняе наступны скачок, пакуль упэўнена не ўстане на ногі.

рацыён

Снежныя козы, каб пракарміцца, займаюць тэрыторыю каля 4,5 - 4,7 кв.км. Увосень яны перавандроўваюць на паўднёвыя і заходнія схілы гор. Спускацца ў даліны не любяць, вышукваюць схілы, якія яшчэ не пакрыў пласт снегу.

Пасуцца горныя жывёлы ў ранішні і вячэрні час. Калі месяц добра асвятляе мясцовасць, то трапеза коз працягваецца і пасля таго, як зойдзе сонца. У меню ўваходзіць ўся даступная ім расліннасць: трава, дзікія трава, мох, хмызнякі, галінкі дрэў, лішайнікі. Мох і лішайнікі траваедныя красавцы выкопваюць з-пад снегу капытамі. Галінкі кустоў, лісце і кару абгрызаюць. У няволі любімае ласунак снежных коз - садавіна і гародніна.

шлюбны перыяд

Снежныя козы ставяцца да палігамны жывёлам, вернасцю адзін да аднаго яны не адрозніваюцца. Шлюбны перыяд прыпадае на халодную пару года: лістапад-снежань. У гэты час самцы пачынаюць пазначаць тэрыторыю, распаўсюджваючы адмысловую вадкасць. Спецыфічны пах іх метак паведамляе самкам аб шчадралюбных самца. За рагамі казла знаходзіцца жалеза, якая вылучае дадзеную вадкасць, таму ён трэцца рагамі аб скалы і дрэвы, тым самым пакідаючы ўсюды свой незвычайны пах.

Пры сустрэчы самкі снежны казёл павінен заслужыць яе размяшчэнне незвычайнымі і нават смешнымі, калі назіраць з боку, рухамі. Спачатку ён садзіцца на заднія ногі, адначасова роя яму ў зямлі пярэднімі. Затым, высунуўшы язык, на сагнутых канечнасцях па пятах ходзіць за сваёй выбранніцай, паказваючы ўсім сваім выглядам пакора. Увесь гэты спектакль разыгрываецца для таго, каб снежная каза адказала ўзаемнасцю. Пасля таго як рагаты залётнік ударыць злёгку самку ў бок, а яна ў адказ не зробіць тое ж самае, становіцца зразумела, што пара адбылася па ўзаемнай згодзе.

нашчадства

На працягу паўгода снежная каза выношвае нашчадства. Нараджае заўсёды стоячы на нагах, пры гэтым на свет у большасці выпадкаў з'яўляецца адзін казляня, які важыць каля 3 кг. Нованароджаныя маляняты вельмі актыўныя, з першых дзён жыцця яны хутка ходзяць і з апетытам кормяцца малаком маці. Пасля 30-35 дзён малочнай дыеты казляняты пачынаюць есці раслінную ежу, пасуцца разам з мамай і астатнімі членамі групы.

Снежная каза: цікавыя факты

Лад жыцця снежных коз незвычайны, у першую чаргу з-за горнай мясцовасці, дзе жывуць гэтыя дзіўныя стварэння. Вядома шмат цікавых фактаў пра белых прыгажуноў:

  • Снежным козам не страшныя нават пятидесятиградусные маразы з моцным ветрам. У такую экстрэмальную надвор'е жывёлы надзейна абаронены густой, пышнай, цёплай поўсцю.
  • Раздваенне на капыце, у залежнасці ад сітуацыі і патрэбы, можа зморшчваўся і пашырацца. Дзякуючы гэтаму жывёла здольна перасоўвацца па любой мясцовасці з ухілам не больш за 60 градусаў.
  • У групе снежных коз пануе матрыярхат: важаком з'яўляецца самка.
  • Убачыць снежную казу ў лесе ці ў полі немагчыма, насяляюць яны толькі ў гарах, часам прагульваюцца па солонцах.
  • У даўнія часы індзейцы збіралі па скалах воўну, якую снежныя козы скідаюць падчас лінькі. З пуху коз выраблялі ваўняныя тканіны.

Яны сапраўдныя спецыялісты па перамяшчэнню на вялікай вышыні.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 be.delachieve.com. Theme powered by WordPress.